Zoek op de website

Jouw schuld = mijn schuld = onze schuld?

30/11/2016

Is jouw schuld ook echt jouw schuld, of is het ‘onze’ schuld? Dat is de insteek van de werkconferentie Jouw Schuld = Mijn Schuld, die plaats vond op 10 november jl. In Groningen wonen ongeveer 85.000 jongeren en één op de zeven heeft een schuldprobleem.

Een aantal jongeren van Campus Diep namen deel aan deze bijeenkomst. Zij vertelden op indrukwekkende wijze in drie filmpjes en tijdens een Lagerhuis debat over hun persoonlijke ervaringen met geld, schulden en armoede.

Ron Lander, werkzaam bij de provincie, nam deel aan de conferentie en liet weten dat de provincie ook meedenkt met het probleem. “De provincie heeft hierin niet een leidende rol, maar we hebben wel het gevoel dat we een bijdrage kunnen leveren.” Hij kaart onmiddellijk iets aan wat als een rode draad door de hele conferentie loopt: “Schuld is een taboe en jongeren schamen zich ervoor. Het is niet iets waar je op Facebook over post.”

Dit beaamt een aantal jongeren dat via het Alfa-College een theatervoorstelling geeft over jongeren met schuld. Het stuk, genaamd ‘De Kale Kip en de Prins op de Witte Scooter’, gaat over Nadine. Zij is 18 jaar en gaat voor het eerst op kamers in Groningen. Ze bouwt schulden op door de sociale druk: ze moet nieuwe kleding hebben om indruk te maken, ze wil met haar vriendinnen naar een optreden van Adele en ze wil graag mee op vakantie naar Spanje. Nadine schaamt zich ontzettend voor haar oplopende schulden, totdat de maat vol is en ze op zoek gaat naar een oplossing. Het stuk is een succes: de acteurs hebben de lachers op hun hand en achterin de zaal gaan mensen staan om het maar beter te kunnen zien.

Bij het afsluitende Lagerhuis debat viel de nadruk vooral op samenwerking. Iedereen is het er over eens: voorkomen is beter is dan genezen. Leer kinderen op de basisschool hoe ze met geld om moeten gaan en betrek hun ouders er dan vooral bij. Al met al was iedereen het met elkaar eens: de oplossing van dit probleem komt alleen naar voren door samenwerking.

Tekst: Paula Mosterman en Charlotte Schippers. Foto’s: Dominique Krauts

de filmpjes zijn gemaakt door de jongeren van Spin Link, Werkpro. Actrice die Zarah speelt: Raiefa Abdoelbasier en de muziek bij de filmpjes is van Ricky Tolen

 

Meer nieuws